Zweganizowana (i jeszcze lepsza w smaku) wersja jednego z moich ulubionych ciast. Akurat na czas cukiniowego sezonu :)
Ograniczyłam do minimum ilość cukru. Oczywiście można ją zwiększyć wedle uznania.
Składniki na 1 formę keksową:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 2 szklanki startej na tarce cukinii (nie odcedzaj!)
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Siemię lniane zalej ciepłą wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw.
Nastaw piekarnik na 170°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Do dużej miski włóż obrane ze skórki banany i zgnieć widelcem na papkę. Dodaj startą cukinię, olej oraz mieszankę siemienia lnianego z wodą. Całość dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść resztę składników: mąkę, cukier, sodę oraz przyprawy. Wymieszaj.
Przełóż składniki mokre do suchych i wymieszaj aż do dokładnego połączenia (nie dłużej!). Masę przełóż do keksówki, wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.
Veganized (and even better) version of one of my favorite cakes. Just in zuccini season :)
I minimalized amount of sugar. Of course you can increase it as you wish.
Ingredients for 1 narrow baking pan:
Pour warm water to the flaxseed, mix thoroughly and set aside.
Set the oven at 170°C. Line a baking pan with parchment paper.
Put peeled bananas to a large bowl and crush them with a fork to mush. Add grated zucchini, oil and a mixture of flax with water. Mix together thoroughly.
In another bowl, place the rest of the ingredients: flour, sugar, baking soda and spices. Mix.
Put the wet ingredients to the dry ones and mix together until a solid mass (not longer!). Pour the dough out onto the baking pan and put in the oven. Bake for 40-45 minutes.
I minimalized amount of sugar. Of course you can increase it as you wish.
Ingredients for 1 narrow baking pan:
- 3 very ripe bananas
- 2 cups grated zucchini (don't drain!)
- 1 and 1/2 cup buckwheat flour
- 1/4 cup unrefined coconut oil
- 1/4 cup ground flaxseed
- 1/2 cup warm water
- 4 tablespoons of cane sugar
- 3/4 tablespoon baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ginger
- a pinch of nutmeg
Pour warm water to the flaxseed, mix thoroughly and set aside.
Set the oven at 170°C. Line a baking pan with parchment paper.
Put peeled bananas to a large bowl and crush them with a fork to mush. Add grated zucchini, oil and a mixture of flax with water. Mix together thoroughly.
In another bowl, place the rest of the ingredients: flour, sugar, baking soda and spices. Mix.
Put the wet ingredients to the dry ones and mix together until a solid mass (not longer!). Pour the dough out onto the baking pan and put in the oven. Bake for 40-45 minutes.
świetny chlebek!
OdpowiedzUsuńSmacznie :-))
OdpowiedzUsuń