Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
23 mar 2015

Wegański mus czekoladowy / Vegan chocolate mousse



Szybki deser czekoladowy. Z powodzeniem mus nadaje się także jako nadzienie do ciasta czy tortu. Do tego przepisu nie polecam zbyt gorzkiej czekolady, bo mus będzie zbyt ciężki i w ogóle niedelikatny.


Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 opakowania (170g) silken tofu
  • tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady (około 50% kakao)
  • wybrane dodatki (owoce, orzechy, lody etc.)

Połamaną czekoladę przełóż do naczynia, które następnie włóż do większego naczynia z gorącą wodą tak, by czekolada powoli się rozpuszczała, ale woda nie dostała się do niej. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Odłóż do przestudzenia.

Gdy czekolada ostygnie, do naczynia dodaj schłodzone tofu i dokładnie zblenduj razem. Podawaj od razu, z wybranymi dodatkami.


___________________________



Quick chocolate dessert. Mousse is also suitable as a filling for cakes. For this recipe I would not recommend too dark chocolate because mousse would be too heavy.



Ingredients for 2 servings:
  • 1/2 package (170g) silken tofu
  • dessert or dark chocolate bar (about 50% cocoa)
  • selected additives (fruits, nuts, ice cream, etc.)

Chocolate in pieces put into a vessel, which is then put into a larger container with hot water so that the chocolate slowly dissolve, but the water does not get into chocolate. Stir until completely dissolved. Set aside to cool.

When the chocolate has cooled, add chilled tofu and blend together. Serve immediately, with selected additives.

1 komentarze: