Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
8 lis 2014

Surowy baton z nadzieniem z awokado / Raw bars with avocado filling


Kolejne słodkości! Tak się składa, że za moich niewegańskich i mniej zdrowych czasów piekłam wiele słodkości. Mój dom rodzinny zamieszkują same łasuchy, więc był i popyt, jednakże odkąd w domu nie mieszkam a jedynie pomieszkuję i na dodatek zostałam weganką, przestałam ich rozpieszczać. Nie przyznają się do tego, ale zapewne cierpią z tego powodu :D Nadchodzą święta i mój dłuższy pobyt w domu, więc powoli przygotowuję się do mojej roli mistrza wypieków chcąc tym razem karmić moją rodzinę i wegańsko i zdrowo.

Moja dzisiejsza propozycja jest niebiańsko pyszna, surowa, bez dodatku cukru rafinowanego, bogata w zdrowe tłuszcze i banalnie prosta :)


Składniki:

Spód
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli
  • 1 łyżka kakao
Nadzienie
  • 1 awokado, obrane, bez pestki
  • 1 banan
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
Polewa
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego

Sposób przygotowania:

Składniki na spód umieść w robocie kuchennym i zmiksuj. Masę przełóż na kwadratową foremkę 20cmx20cm wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką/szpatułą dokładnie dociskając.
Składniki na nadzienie zblenduj do uzyskania jednolitej masy i wyłóż na spód. Włóż foremkę do zamrażalnika na czas przygotowywania polewy.
W małej miseczce wymieszaj składniki na polewę i wyłóż na wierzch rozprowadzając równomiernie.
Umieść w zamrażalniku do czasu, aż stwardnieje. Przed podaniem zostaw baton na kilka minut w pokojowej temperaturze, dla łatwiejszego krojenia.



Inspiracja wzięta z książki Emily Von Euw "Rawsome vegan baking"

________________


Another sweets! I used to bake sweets very often in non vegan and less healthy period of my life. Because my family is full of gourmands, my cakes, cupcakes and cookies were really popular, but I haven't baked since I'm like a guest in my own home and I became vegan in addition. They don't admit it, but probably suffer from it :D Christmas is coming and my extended stay in the home, so I'm slowly preparing for my role as a baking master, but this time I would like to try to prepare sweets for my family on vegan and healthy way.

My today's suggestion is heavenly delicious, raw, no added refined sugar, rich in healthy fats and trivially simple :)



Ingrediens:

Crust
  • 3/4 glass almonds
  • 3/4 glass pitted dates
  • 1 tablespoon cacao powder
Filling
  • 1 avocado, pitted and peeled
  • 1 banana
  • 3 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple or agave syrup
Topping
  • 3 tablespoons cacao powder
  • 3 tablespoons coconut oil, melted
  • 2 tablespoons maple or agave syrup

Directions:

Place the crust ingredients in food processor and pulse until combine. With a spatula press evenly into the bottom of a 20x20cm (8x8-inch) square baking pan previously lined with baking paper.
Blend the filling ingredients in the food processor until smooth and spread evenly over the crust. Freeze while you prepare the topping. In a small bowl mix the topping ingredients and pour over the middle layer making sure to spread it evenly.
Freeze bars until firm. To serve let the bars thaw at room temperature for few minutes for easier cutting.



Inspiration taken from a book by Emily Von Euw "Rawsome vegan baking"



0 komentarze:

Prześlij komentarz