Dzisiaj szybko i tanio. Nie wiem jak gdzie indziej, ale na Łotwie najwidoczniej sezon na cukinie i dynie nadal trwa, bo można je łatwo dostać :)
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki lub kolendry
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól i pieprz
- nierafinowany olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, umieść na sitku, posyp łyżeczką soli i pozostaw na 10 minut. W tym czasie cukinia puści wodę. Następnie wyciśnij wodę z cukini rękoma i przełóż do suchej miski.
Czosnek drobno posiekaj, dodaj do cukinii wraz z solą, mąką, ziołami i przyprawami, dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Z masy cukiniowej formuj małe, okrągłe placuszki i smaż na patelni z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Podawaj z miłością i ulubionym sosem :)
Osobiście proponuję podawać z:
Wegańskim Masłem Czosnkowym
__________________
Today quick and cheap meal. I don't know about other places but in Latvia zucchini and pumpkin season is obviously still ongoing, you can easily get them :)
Ingedients:
- 1 large zucchini
- 2 garlic cloves
- 1/2 cup flour
- 1 tablespoon potato starch
- 1 tablespoons finely chopped parley or cilandro
- 1/2 teaspoon chili
- salt and pepper
- unrefined rapeseed oil
Directions:
Shred zuccini, place in a sieve, sprinkle with a teaspoon of salt and leave for 10 minutes. Then squeeze out the water from the zucchini and place it in a dry bowl.
Finely chop the garlic, add to the zucchini together with salt, flour, herbs and spices, mix well.
Heat the oil in a frying pan. Form small, round fritters from the zucchini mix and and fry them on both sides until golden.
Serve with love and your favorite sauce :)
Personally I recommend serving with:
Vegan Garlic Butter
świetne placuszki- zdrowe i sycące! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuń