Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
26 lis 2014

Wegańskie placki cukiniowe / Vegan zucchini fritters



Dzisiaj szybko i tanio. Nie wiem jak gdzie indziej, ale na Łotwie najwidoczniej sezon na cukinie i dynie nadal trwa, bo można je łatwo dostać :)


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól i pieprz
  • nierafinowany olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, umieść na sitku, posyp łyżeczką soli i pozostaw na 10 minut. W tym czasie cukinia puści wodę. Następnie wyciśnij wodę z cukini rękoma i przełóż do suchej miski.

Czosnek drobno posiekaj, dodaj do cukinii wraz z solą, mąką, ziołami i przyprawami, dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Z masy cukiniowej formuj małe, okrągłe placuszki i smaż na patelni z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Podawaj z miłością i ulubionym sosem :)





Osobiście proponuję podawać z:
Wegańskim Masłem Czosnkowym







__________________


Today quick and cheap meal. I don't know about other places but in Latvia zucchini and pumpkin season is obviously still ongoing, you can easily get them :)



Ingedients:
  • 1 large zucchini
  • 2 garlic cloves
  • 1/2 cup flour
  • 1 tablespoon potato starch
  • 1 tablespoons finely chopped parley or cilandro
  • 1/2 teaspoon chili
  • salt and pepper
  • unrefined rapeseed oil

Directions:

Shred zuccini, place in a sieve, sprinkle with a teaspoon of salt and leave for 10 minutes. Then squeeze out the water from the zucchini and place it in a dry bowl.

Finely chop the garlic, add to the zucchini together with salt, flour, herbs and spices, mix well.

Heat the oil in a frying pan. Form small, round fritters from the zucchini mix and and fry them on both sides until golden.

Serve with love and your favorite sauce :)





Personally I recommend serving with:
Vegan Garlic Butter

Placuszki i racuszki

1 komentarze:

  1. świetne placuszki- zdrowe i sycące! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń