Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
1 lis 2014

Dyniowe kopytka z sosem paprykowym / Pumpkin dumplings with red pepper sauce





Dzisiaj światowy dzień weganizmu! Cudownie, że przyszło mi publikować pierwszy przepis akurat w ten dzień.
Zdecydowałam się na coś inspirowanego kuchnią polską. Czuję się obywatelem całej ziemi, nie jakiegoś określonego kraju, ale Polskę tak czy siak kocham (a na obczyźnie tęsknię), a na naszej tradycyjnej kuchni się wychowałam. Choć wtedy, niestety, wegańską nie była..

Składniki:

Kopytka dyniowe:
  • Około 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka puree z dyni *
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

* Niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

Sos paprykowy:
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Kopytka:

Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Uformuj wałeczki (ciasto jest nieco klejące, ale postaraj się nie podsypywać mąką, jeśli jednak to konieczne użyj bezglutenowej mąki). Wałeczki pokrój na małe kawałki, pod nieco ostrym kątem, tworząc coś na kształt rąbów.
Kopytka wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 2 - 3 minut (aż wypłyną na powierzchnię).

Sos:

Nasiona czarnego sezamu podpraż na suchej patelni. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie ( użyj niezbyt dużo oliwy). Warzywa powinny być dobrze przysmażone.
Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj puree z dyni i podsmażone warzywa. Zmiksuj na gładki, gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Kopytka podaj oprószone czarnym sezamem oraz przygotowanym sosem.


Przepis zaczerpnięty stąd.

___________

Today is world vegan day!  It's wonderful that I'm publishing first recipe excatlly today.

I decided to do something inspired by Polish cuisine. I feel like a citizen of the whole world more than any particular country, but anyway I love Poland (and miss it in foreign lands) and I grew up on our traditional cuisine. Though then, unfortunately, was not vegan..


These dumplings are called in Polish "kopytka". It means "hooves", with reference to their appearance. Indeed look like very small deer's hooves :)


Ingediens:

Pumpkin dumplings:
  • Approx. 1kg boiled potatoes
  • 1 glass pumpkin puree *
  • 3/4 glass potato starch

* Cut washed small pumpkin into several smaller parts, hollow out the center of the seeds with a spoon. Place pumpkin pieces in a casserole and cover with a lid. Bake at 180°C for about 90 minutes until soft. Cool, peel and blend to puree.

Red pepper sauce:
  • 1 red pepper
  • 4 tablespoons pumpkin puree
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 3 tablespoons black sesam
  • Olive oil
  • Salt, pepper, chili powder

Directions:

Dumplings:

Boiled potatoes mash with masher, add other ingediens and knead dough. Shape into the rolls (the dough is slightly sticky, but try not to sprinkle flour, but if necessary, use gluten-free flour). Cut rolls into small pieces, at a slightly sharp angle, forming something like a robbery.
Drop dumplings into hot, salted water and cook for approx. 2 - 3 minutes (until they float to surface).


Sauce:
 
Roast the black sesame seeds on a dry pan. Onions, garlic and peppers cut into small cubes and fry in olive oil (use not too much oil). Vegetables should be well fried.
Blend cool sesame, then add the pumpkin puree and fried vegetables. Blend until smooth, thick sauce. Season with salt, pepper and chili powder.

Serve dumplings sprinkled with black sesame seeds and prepared sauce.



Recipe taken from here.

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz