Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
22 sie 2015

Wegańskie Masło Czosnkowe / Vegan Garlic Butter


Przypadkowo odkryłam coś wspaniałego - alternatywę dla oliwy czosnkowej! Masło jest kremowe, cudownie komponuje się z różnego rodzaju placuszkami. Nasze jest obłędnie żółte, gdyż użyliśmy świeżego, dobrego jakościowo oleju rzepakowego. Serwowaliśmy nasze masełko z plackami cukiniowymi (link na dole).


Składniki:

  • 1/3 szklanki ząbków czosnku (nie zgniatanych!)
  • 1 szklanka oleju nierafinowanego o neutralnym smaku (polecam rzepakowy)
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Do robota kuchennego wrzuć obrane ząbki czosnku, wsyp sól i zmiksuj na bardzo drobne kawałeczki.

Zmniejsz obroty na minimalne i, nie wyłączając robota, wlej powoli, cienkim strumieniem 1/4 szklanki oleju. Następnie równie powoli wlej jedną łyżeczkę cytryny. Odczekaj aż do całkowitego połączenia.

Powtarzaj czynności - wlej 1/4 szklanki oleju, następnie łyżeczkę soku z cytryny - aż do skończenia się składników.

Przy ucieraniu masełka ważna jest cierpliwość - cały proces może potrwać kilka dobrych minut.

Masło przechowuj w lodówce.









Propozycja podania masełka:
Wegańskie placki cukiniowe







________________________

I discovered something wonderful - an alternative for garlic oil! The butter is creamy, wonderfully suits to all kinds of pancakes. Our is insanely yellow because we used fresh, good quality rapeseed oil. We served our butter with zucchini fritters (see the link below).


Ingredients:

  • 1/3 cup garlic cloves (do not crush!)
  • 1 cup raw oil with a neutral taste (I recommend rapeseed)
  • 4 teaspoons lemon juice
  • 1/2 teaspoon salt


Throw garlic cloves into the food processor, add salt and process until very small pieces.

On minimum speed of the food processor, pour slowly 1/4 cup oil. Then, also slowly pour 1 teaspoon of lemon juice. Wait until smooth.

Repeat steps - pour 1/4 cup oil, then 1 teaspoon of lemon juice - until the end of the components.

Patience is important here - the whole process may take a few good minutes.


Store butter in fridge.





You can serve the butter with:

Vegan Zuccini Fritters







Dzień Polskiej Żywności 2015

1 komentarze:

  1. świetny pomysł!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń