Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
15 sie 2015

Zupa z ciecierzycą i pieczonym kalafiorem / Soup with baked cauliflower and chickpeas


Pyszna, lekko orientalna zupa, która syci i wygląda. Zwłaszcza w ręcznie robionej miseczce z kokosa! Pieczone warzywa w zupie coraz bardziej mnie do siebie przekonują. :)


Składniki na 4-5 porcji:

  • 1/2 kalafiora
  • 150g ciecierzycy
  • 5 średnich marchewek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • kilka łyżek nierafinowanego oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Ciecierzycę namocz przez noc, po czym odsącz i ugotuj do miękkości.

Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, pokrój na drobniejsze kawałki i wrzuć do garnka z ok. 1-1,5 litrem osolonej wody, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj.

W międzyczasie nasmaruj formę do pieczenia grubą warstwą oleju, po czym ułóż na niej podzielonego na małe różyczki kalafiora. Włóż formę do piekarnika nastawionego na 170°C. Zapiekaj 20-25 minut od czasu do czasu mieszając.

Gdy woda z warzywami się zagotuje, dodaj do niej kurkumę, imbir i obie papryki w proszku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Po zdjęciu zupy z gazu wyłów liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodaj połowę ugotowanej ciecierzycy i całość zblenduj. Do zblendowanej zupy dodaj resztę ciecierzycy oraz upieczonego kalafiora wraz z olejem. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Podawaj z miłością i świeżą pietruszką :)

_____________________________


Delicious, slightly oriental soup that looks good and feeds. Especially with a handmade coconut bowl! Roasted vegetables in the soup are wonderful! :)


Ingredients for 4-5 servings:
  •  1/2 cauliflower
  • 150g chickpeas
  • 5 medium carrots
  • 1 onion
  • 4 cloves garlic
  • 3 bay leaves
  • 1 allspice
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon sweet paprika
  • 1/2 teaspoon chili
  • 1/2 teaspoon ginger
  • a few tablespoons of unrefined rapeseed oil
  • salt and pepper

Soak the chickpeas overnight, then drain and cook until tender.

Peel carrots, onions and garlic, cut into smaller pieces and place in a pot with approx. 1-1.5 liter of salted water, throw in bay leaves and allspice. Bring to a boil.

Meanwhile, grease a baking pan with a thick layer of oil, then place on it small cauliflower florets. Place the form in the oven set at 170°C. Bake 20-25 minutes, stirring occasionally.

When the water with vegetables starts boiling, add the turmeric, ginger, chili and paprika. Cook until the vegetables are tender. After this time, remove bay leaves and allspice. Add half of the cooked chickpeas and blend together. Add to the blended soup the rest of the chickpeas and roasted cauliflower with the oil. Mix and season to taste.

Serve with love and fresh parsley :)



1 komentarze: