Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
24 sie 2015

Muhammara


Muhammara to przepyszny dip na bazie pieczonej papryki i orzechów włoskich wywodzący się z Syrii. Jest szybki w przyrządzeniu i uzależniający. Z pewnością wpisze się w nasze menu na stałe! Podaje się go z chlebem, ziemniakami lub jako sos do kebabów. Świetnie smakowałby również z ryżem czy kosmosą. U nas z ziemniakami gotowanymi w mundurkach :)


Składniki na 3-4 porcje:
  • 5 czerwonych papryk
  • 100g orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki

Formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej przecięte na pół papryki i polej oliwą. Zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Odstaw do wystudzenia.

Ostudzone papryki pozbaw gniazd nasiennych i umieść w misie blendera. Dodaj resztę składników za wyjątkiem natki piertuszki. Zblenduj na jednolitą masę.

Podawaj z miłością i drobno pokrojoną pietruszką :)

______________________________


Muhammara is a delicious dip based on roasted peppers and walnuts originating from Syria. It's fast and addictive meal. Certainly enters into our menu permanently! It is served with bread, potatoes or as a sauce for kebabs. Also tastes great with rice or quinoa, I guess. We ate it with boiled potatoes in their skins :)


Ingredients for 3-4 servings:

  • 5 red peppers
  • 100g walnuts
  • 4 tablespoons olive oil
  • 3-4 teaspoons cumin
  • 1 teaspoon chili
  • 2 cloves garlic
  • a few sprigs of fresh parsley
Line an oven pan with parchment paper, place on it cut in halfs peppers and pour over the olive oil. Bake for about 20 minutes at 200°C. Set aside to cool.

Once cooled, remove seeds from peppers and place in your blender bowl. Add the remaining ingredients except parsley. Blend precisely.

Serve with love and finely chopped parsley :)





Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Warzywa psiankowate 2015Wegetariański obiad V

3 komentarze:

  1. jestem bardzo ciekawa smaku :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały sosik, uwielbiam pieczoną paprykę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam całkiem niedawno i od erazu pokochałam :)

    OdpowiedzUsuń