Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
16 sie 2015

Chlebek cukiniowo - bananowy / Zuccini banana bread



Zweganizowana (i jeszcze lepsza w smaku) wersja jednego z moich ulubionych ciast. Akurat na czas cukiniowego sezonu :)
Ograniczyłam do minimum ilość cukru. Oczywiście można ją zwiększyć wedle uznania.


Składniki na 1 formę keksową:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki startej na tarce cukinii (nie odcedzaj!)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego 
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Siemię lniane zalej ciepłą wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw.

Nastaw piekarnik na 170°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski włóż obrane ze skórki banany i zgnieć widelcem na papkę. Dodaj startą cukinię, olej oraz mieszankę siemienia lnianego z wodą. Całość dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść resztę składników: mąkę, cukier, sodę oraz przyprawy. Wymieszaj.

Przełóż składniki mokre do suchych i wymieszaj aż do dokładnego połączenia (nie dłużej!). Masę przełóż do keksówki, wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.


______________



Veganized (and even better) version of one of my favorite cakes. Just in zuccini season :)
I minimalized amount of sugar. Of course you can increase it as you wish.


Ingredients for 1 narrow baking pan:

  • 3 very ripe bananas
  • 2 cups grated zucchini (don't drain!)
  • 1 and 1/2 cup buckwheat flour
  • 1/4 cup unrefined coconut oil
  • 1/4 cup ground flaxseed
  • 1/2 cup warm water
  • 4 tablespoons of cane sugar
  • 3/4 tablespoon baking soda
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon ginger
  • a pinch of nutmeg

Pour warm water to the flaxseed, mix thoroughly and set aside.

Set the oven at 170°C. Line a baking pan with parchment paper.

Put peeled bananas to a large bowl and crush them with a fork to mush. Add grated zucchini, oil and a mixture of flax with water. Mix together thoroughly.
In another bowl, place the rest of the ingredients: flour, sugar, baking soda and spices. Mix.

Put the wet ingredients to the dry ones and mix together until a solid mass (not longer!). Pour the dough out onto the baking pan and put in the oven. Bake for 40-45 minutes.


2 komentarze: