Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
27 sie 2015

Tarta z jarmużem i soczewicą / Kale Lentil Tart


Bezglutenowa wegańska tarta, która jest kremowa dzięki soczewicy gotowanej w mleku kokosowym. 

Kombinacja ta w smaku przypomina jajko (dzieciaki brata były przekonane, że to jajka!), a w połączeniu z jarmużem tworzy coś wspaniałego :)


Składniki:

Spód:
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Nadzienie:
  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 70g jarmużu
  • kilka plastrów pomidora

Komosę namocz na kilka godzin lub na całą noc.

Nastaw piekarnik na 200°C. Komosę odcedź i zblenduj z pozostałymi składnikami na spód. Ciasto wyłóż na formę do tarty i piecz w piekarniku przez 10-15 minut.

Soczewicę ugotuj w mleku kokosowym. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pokrój jarmuż na drobne kawałeczki, wmieszaj w soczewicę.

Wyciągnij formę z piekarnika, wyłóż soczewicową masę na podpieczony spód i przystrój plastrami pomidora. Piecz przez 15-20 minut.

Podawaj z miłością i świeżymi pomidorkami koktajlowymi :) 




______________________________


A gluten-free vegan tart, which is so creamy thanks to lentils cooked in coconut milk.

This combination tastes like eggs (kids of my brother were thinking that there were eggs inside!), 
and together with kale makes something wonderful :)


Ingredients:

Crust:
  • 3/4 cup quinoa
  • 1/4 cup water or milk plant
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 2 tablespoons oil

Filling:
  • 3/4 cup lentils
  • 1 can of fat coconut milk
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1/2 teaspoon pepper
  • 1 teaspoon salt
  • 70g kale
  • a few slices of tomato


Soak quinoa for several hours or overnight.

Set the oven at 200°C. Drain quinoa and blend with the remaining ingredients for the crust. Lay off to a tart pan and bake for 10-15 minutes.

Cook lentils in coconut milk. Add spices and mix thoroughly. Cut the kale into small pieces, stir in the lentils.

Remove the tart pan from the oven, put kale lentil mix on the crust and place tomato slices on the top. Bake for another 15-20 minutes.

Serve with love and fresh cherry tomatoes :)



                                                                                                  Coco DreamsWegetariański obiad V

0 komentarze:

Prześlij komentarz