Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
3 wrz 2015

Pietruszkowo-czosnkowy dip / Parsley Garlic Dip


Coś dla ludzi z niedoborem żelaza :) Zarówno biała fasola jak i pietruszka mają go sporo.


Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju nierafinowanego
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli

Cebulę drobno posiekaj.

Zblenduj fasolę z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem. Blenduj dokładnie, aż do idealnego połączenia wszystkich składników. Dodaj natkę pietruszki, cebulę i przyprawy. Zblenduj lub wymieszaj łyżeczką.

Podawaj z miłością, chlebem, krakersami lub chrupiącymi warzywami :)

_______________________________


Something good for people who need more iron in their diet :) Both white beans and parley 
have lots of it.


Ingredients:
  • 1.5 cups of cooked white beans
  • 2-3 cloves garlic
  • 2-3 teaspoons lemon juice
  • 3-4 tablespoons unrefined oil
  • 1/4 cup chopped fresh parsley
  • 1 medium red onion
  • 1/2 teaspoon dried basil
  • 1/2 teaspoon salt

Finely chop the onion.

Blend the beans with garlic, lemon juice and oil. Blend thoroughly until the perfect combination of all components. Add parsley, onions and spices. Blend or mix with a spoon.

Serve with love, bread, crackers or crispy vegetables :)



W roli głównej: natka pietruszki

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł! Takiego dipu jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :) Dziękuję za udział w akcji :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a Twoja akcja pietruszkowa świetna i oby takich więcej :)

      Usuń