Coś dla ludzi z niedoborem żelaza :) Zarówno biała fasola jak i pietruszka mają go sporo.
- 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oleju nierafinowanego
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
Cebulę drobno posiekaj.
Zblenduj fasolę z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem. Blenduj dokładnie, aż do idealnego połączenia wszystkich składników. Dodaj natkę pietruszki, cebulę i przyprawy. Zblenduj lub wymieszaj łyżeczką.
Podawaj z miłością, chlebem, krakersami lub chrupiącymi warzywami :)
_______________________________
Something good for people who need more iron in their diet :) Both white beans and parley
have lots of it.
Ingredients:
- 1.5 cups of cooked white beans
- 2-3 cloves garlic
- 2-3 teaspoons lemon juice
- 3-4 tablespoons unrefined oil
- 1/4 cup chopped fresh parsley
- 1 medium red onion
- 1/2 teaspoon dried basil
- 1/2 teaspoon salt
Finely chop the onion.
Blend the beans with garlic, lemon juice and oil. Blend thoroughly until the perfect combination of all components. Add parsley, onions and spices. Blend or mix with a spoon.
Serve with love, bread, crackers or crispy vegetables :)
Ciekawy pomysł! Takiego dipu jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :) Dziękuję za udział w akcji :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a Twoja akcja pietruszkowa świetna i oby takich więcej :)
UsuńP.S. Te chmurki nagłówku bloga są cudne :D
OdpowiedzUsuń