Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
13 lis 2014

Surowa zupa krem z awokado / Raw avocado cream soup


Zielonego szaleństwa ciąg dalszy. Uzależniłam się od awokado! Tutaj w Rydze są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Wcześniej pożerałam je same, bez przygotowywania, ostatnio coraz bardziej kombinuję używając ich w różnych wariacjach.
Wiecie, że awokado to najczystszy owoc dostępny na rynku? Do jego hodowli nie używa się pestycydów! Nie trzeba się więc przejmować dostępem do tych organicznych. 

Pyszna i syta zupa na surowo, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.


Składniki (na 2-3 porcje):

 Zupa
  • 4 średnie awokado
  • 1 średni ogórek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • woda, ilość według uznania (możesz użyć gorącej, jeśli chcesz cieplejsze danie)

Krem
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do podania
  • wybrane kiełki (u mnie kiełki rzodkiewki), orzechy (np. nerkowce, migdały) i/lub nasiona (np. dyni)


Sposób przygotowania:

Składniki na zupę (wyłączając wodę) zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodawaj po trochę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Składniki na krem zmiksuj w osobnym naczyniu.

Rozlej zupę do miseczek, na wierzchu umieść kilka łyżek przygotowanego kremu i udekoruj kiełkami, orzechami lub nasionami.


_____________


Still green madness. I became addicted to avocado! They are easily available here in Riga and comparatively inexpensive. Previously I ate them without preparation, recently I'm combining more and more, using them in different variations. 
Do you know that the avocado fruit is the cleanest fruit available on the market? Its cultivation does not use pesticides! No need to worry about access to organic avocados! 
Delicious and filling raw soup, the preparation takes only a few minutes.


Ingredients (2-3 servings):

Soup 

  • 4 medium avocado
  • 1 medium cucumber
  • 1 cup coconut milk
  • a handful of fresh basil leaves
  • 2 cloves of garlic
  • salt and pepper to taste
  • water, the amount depents on you (you can use hot, if you want make the dish warmer)

Cream 

  • 1/2 cup cashews
  • 1/2 cup coconut milk
  • 1 teaspoon lemon juice

To serve

  •  sprouts ( I used radish), nuts (eg. cashews, almonds) and/or seeds (eg. pumpkin) of your choice.


Directions:

Blend ingredients for the soup (excluding water) until smooth. Add water little by little until the desired consistency.

Blend ingredients for the cream in a separate bowl.

Pour the soup into bowls, place a few tablespoons of the prepared cream on the top and garnish with sprouts, nuts or seeds.





0 komentarze:

Prześlij komentarz