Copyright © Om Naturae
Design by Dzignine
10 gru 2014

Trufle z suszonych moreli / Dried apricot truffles


Obiecany przepis z wykorzystaniem suszonych moreli :) Pomysł na trufle, który zrodził mi się w głowie postanowiłam "uświątecznić" dodając przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Jak dla mnie wyglądają bardzo zimowo :)
Moim zdaniem morele same w sobie są wystarczająco słodkie, dlatego nie dodawałam żadnego słodzika. Wedle uznania ;)


Składniki:
  • 250 g suszonych moreli
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób wykonania:

Morele zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny, po czym odcedź i zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj przyprawy i skórkę pomarańczy, dobrze wymieszaj.
Z małych porcji masy formuj kulki w dłoniach i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Wychodzi ich około 12-14.
Trufle mają intensywniejszy smak, gdy zostawisz je na kilka godzin.
Przechowuj w lodówce.

___________________________


Promised recipe with the use of dried apricots :) I decided to "christmanize" the idea of truffles, which was born in my head, adding spices and orange zest. For me they look very wintry :)
In my opinion apricots themselves are sweet enough, therefore I didn't add any sweetener ;)


Ingredients:
  • 250 g dried apricots
  • grated zest from one orange
  • 1 teaspoon fresh ginger, finely chopped
  • 1/3 teaspoon nutmeg
  • pinch of cardamon
  • shredded coconut

Directions:

Soak apricots for 2-3 hours, after that drain and process them in food processor or blender. Add spices and orange zest, mix well.
Take a small amound of the mixture and roll into ball with your hands. Dip each ball in the shredded coconut. Make approx. 12-14 balls.
Truffles have more intensive taste if you leave them for few hours.
Keep in your fridge.


Korzenne przysmakiLekkie Święta

3 komentarze:

  1. uwielbiam suszone morele, a podanie ich w postaci trufli to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też je uwielbiam, a dzięki blendowaniu są jeszcze bardziej mięciutkie :)

      Usuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń